Rasquera..un pueblo..liberal?!

Cuvânt (util) de început: nu consum droguri, nu voi consuma, nu furnizez, nu sfătuiesc pe nimeni nici una, nici alta, ba dimpotrivă! Asta nu mă împiedică însă să vorbesc (cu mintea limpede) despre efectele economice ale menținerii lor în ilegalitate.

Ei bine, în Rasquera, o localitate rurală din Spania, cineva începe să vorbească în limbaj economic. Și nu oricine, ci tocmai alesul local. Adică cine? Primarul! Recent, s-a organizat un referendum (la inițiativa primarului Bernat Pellisa) prin care erau întrebați cetățenii dacă sunt de acord să stingă datoria Primăriei în valoare de apx. 1,3 milioane de euro prin închirierea unui vast teren al localității, cultivatorilor de canabis. Aceștia ar urma să vândă producția unei asociații a consumatorilor de canabis din Barcelona.

Pe lângă faptul că majoritatea oamenilor prezenți la vot s-au exprimat în favoarea acestei idei (ceea ce arată un anumit tip de gândire), mai interesantă mi s-a părut explicația lui Pellisa, parcă extrasă din manualele de economie:

It will have positive social and economic effects. We want to put an end to organised crime, put an end to the black market and the underground economy.

Ei, ce ziceți? Nu-i frumos să pricepi un pic de economie?

Sigur că problemele de aici încolo încep. Capii rețelelor de droguri, aflați sub directa supraveghere a polițiilor, vor fi cel mai probabil revoltați pe măsură, pentru că le va afecta profiturile menținute la niveluri științifico-fantastice datorită legislației. Punerea în practică a măsurii în condiții de siguranță va depinde de cât de strânsă este relația dintre ei și autorități. De obicei, menținerea în ilegalitate a drogurilor este deosebit de profitabilă atât pentru autorități (care decid cine intră și pleacă din piață), dar și pentru furnizori. Odată consolidată această relație, este nevoie de o justiție și protecție a drepturilor de proprietate foarte bine pusă la punct pentru a pune în practică măsuri liberale, care vin să distrugă toate stimulentele legislative.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *