Grâul pâine nu se face, dacă nu lași piața-n pace

Băsescu:

„Este adevarat ca productiile agricole la hectar cresc de la an de an si datorita sprijinului de la UE prin acordarea de subventii, dar noi continuam sa ne bazam agricultura pe exportul de materie prima agricola. (…) Pai, hai sa facem o mica socoteala. S-a achizitionat de pe piata romaneasca grau cu 147 de euro tona, pai 150 de euro a fost subventia la hectar. De pe un hectar s-au scos 3-3,5 tone. Deci, practic, daca vom continua asa, sa fim un mare exportator de produse agricole, de grau, de porumb, de floarea soarelui, vom exporta subventii.

Haideti sa ne gandim la o inversare a structurii agriculturii noastre. Adica sa exportam produse finite, produse din carne, produse fie ele si din grau, dar sa fie produs finit, pentru ca se plimba in Europa painea in celofan de pe o piata pe alta..”

Pe principiul să moară capra vecinului, ce-o fi el, bulgar, ungur sau neamț, noi să le dăm lor manufacturate, dar noi să nu importăm de la ei..e câh. Chiar dacă om fi noi competitivi în materie primă. Toată trebuie pusă pe hold, pentru folosul manufacturatelor.

Mă întreb, oare grâul care devine pâine cu subvenție și merge la export, nu e tot export de subvenție? Sau nu, Băsescu (și mulți economiști de altfel, printre care nu mă număr) ar spune că e „valoare adăugată”. Cu fonduri expropiate de la populație prin taxare. Mișto valoare!. De fapt, problema lui Băsescu este că nu se obține nici măcar banii pe subvenție la export, ceea ce e absolut firesc având în vedere gradul de socializare a agriculturii românești și europene. La nivel industrial cam totul e planificat, și în producție și în distribuție. În plus, cel mai probabil Băsescu e doar portavocea marelui fermier român asistat, care odată deconectat de la subvenții, va fi neputincios în fața riscului și incertitudinii ce le presupune o piață mai liberă. Succesul lor stă în capacitatea statului de a colecta taxe și impozite.

Deci rețineți, să vinzi grâul e o crimă, să vinzi pâinea e un „business”. Apoi faceți un exercițiu mental și transpuneți-vă în poziția unui cetățean, să zicem neamț. După care aplicați grotescul principiu la nivel global (toate țările ar proceda similar), și vedeți dacă mai găsiți vreo piață pe care mai puteți exporta pâinea. Grea boală, mercantilismul ăsta! Oare ce-o fi (economic) rău să vinzi grâu și să cumperi pâine, eventual făcută cu grâul tău?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *