Soros dă „explicația” crizei și presa înghite

George Soros, un tip care îmi era foarte des recomandat când eram în facultate (să-i citesc cărțile, că sunt mărturii ale unui om cu viziune, un om care cunoaște „structura și funcționarea sistemului financiar internațional”, o sintagmă la care studentul făcea ochii cât cepele încercând să-și imagineze o asemenea „arhitectură instituțională” în care „transnaționalele joacă un rol crucial” etc., etc.) a fost intervievat de către o comisie care investighează criza financiară. În acest interviu, Soros oferă printre altele și câteva explicații ale crizei:

“It’s the theories adopted by both the regulators and the market participants that proved to be false (…) I don’t think Lehman should have been allowed to fail. The Fed, in my opinion, has very wide discretionary powers which were not used”

Păi teoriile adoptate de participanții la piață sunt de fapt cele ale reglementatorilor, adică fundamental keynesiste. Antreprenorii nu adoptă ei teorii, ei joacă pe o piață manipulată conștient și consecvent de către băncile centrale. Mi se pare că îți trebuie multă ipocrizie să afirmi că antreprenorii adoptă ei teorii, în condițiile în care nimic nu este mai evident ca socialismul monetar pe care îl trăim. Exuberanța despre care se vorbește este un rezultat al renumitului „party” cu bani dat de Greenspan, care a aruncat în prăpastie o bună parte a antreprenorilor, determinându-i să facă investiții eronate.

Lehman trebuia să pice. Era singurul mod în care se puteau curăța toate acele investiții apărute din neant, care cu ajutorul propagandei politice au reușit să convingă americanii de (chipurile) creșterea economică pe care o traversează America. Teoria austriacă explică foarte bine care este „magnificul” rol al băncilor centrale în declanșarea, menținerea și perpetuarea unei stări de comă a participanților la piață și, în fond inclusiv a lor. De mai bine de jumătate de secol, se conceptualizează și se pun în practică numai soluții socialiste în care controlul și manipularea banilor sunt considerate activități sfinte. Și, în atare condiții, totuși nimeni nu se prinde care e problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *