Lecție de ‘antreprenoriat’ politic cu un taximetrist

Aseară am luat un taxi cu gândul să ajung mai repede acasă. Pe drum, taximetristul, slobod la gură, îmi povestea că e veselie mare printre taximetriști. Cei care știu cât de cât situația de pe piața taximetrelor probabil s-au prins deja ce vreau să zic.

Ei bine, de la 1 noiembrie, zicea taximetristul, primăria ridică tariful de noapte al taximetrelor la aproape 2 lei/km. Și, intenționează să-l mărească și pe cel de zi. ‘E perfect domnule, n-o să mai urce toată sărăcimea în taxiuri. Păi nu? Lasă că era cazul să mărească prețul, că prea munceam pă nimica așa’. Văzându-l un pic mai informat, dau să-l întreb, deși bănuiam răspunsul, cum se întâmplă chestia asta, mai precis cum ia decizia primăria să mărească prețul. Nu apuc să termin întrebarea că face o întoarcere la 180 (stăteam în spate) și zice ‘Dumneata pe ce lume trăiești? Cum adică cum se întâmplă? Foarte simplu. Ești șef de firmă de taxi, îi iei și pe ăilalți de mai au firme și te duci la primar. Bă primare, hai cu legea!Na..Aia e. Înțelegi acum?’. Mormăi un ‘Da’ râzând complice, fără a dori în vreun fel să stric atmosfera bine întreținută, aproape în registru de actor, de acest taximetrist.

Omul ăsta, deși nu intuia mai deloc problemele implicate în ceea ce povestea, era mai sugestiv și mai la obiect parcă decât multe dintre prelegerile pe care deseori ne place să le ținem despre cum funcționează stimulentele în sistemul intervenționist. Cartelizarea prin implementarea unei legislații favorabile pentru înlăturarea concurenței și fixarea prețurilor nu e o opțiune pentru antreprenori. E alternativa viabilă, profitabilă. N-o faci tu, o fac alții. Concurența se duce la nivelul numărului de capete birocratice de care reușești să treci, nu pe teren, lângă consumatori. ‘Ei plătesc oricum!’, o altă vorbă memorabilă a șoferului. Te deranjează concurența? Faci lege pentru licențe și fixezi numărul maxim ce poate fi acordat. Te deranjează prețul și concurența dintre tine și alții? Vorbești cu toți să faceți o chetă să se implementeze o lege care fixează prețurile. Dar asta nu înainte de a decreta legalitatea oricărei legi ce-și propune fixarea prețurilor. Nu-i așa că-i cool fascismul?!

Cu siguranță, pentru a fi antreprenor în domeniul taximetrelor și în altele în care lucrurile stau la fel, nu ai nevoie de calități precum intuiția sau capacitatea de a tatona piața pentru a depista cât mai corect nevoile acelora care te plătesc. Nu sunt profitabile. Chiar dacă le ai, aplicarea lor îți produce pierderi. În schimb, dacă n-ai nici cea mai mică idee despre cum funcționează piața, și nici calități, dar ai vrea să intri pe piață, nu te panica. O poți face foarte ușor, de vreme ce nu ai decât constrângerea de a te uni cu alții și a implementa legile favorabile.

Nota bene: nu sugerez in nici un fel că prețul de 2 lei/km noaptea e unul incorect. S-ar putea să fie corect, mai ales că prețul la carburanți a tot crescut, în schimb tarifele au cam rămas de câțiva ani aceleași. Problema este că nu putem afla niciodată dacă e adevăratul preț. Iar fixarea prețului prin lege la nivelul consacrat de piață, face legea redundantă (Dacă 2 lei/km ar fi fost oricum, de ce mai este necesară o lege?). Orice lege ce-și propune efecte economice, inevitabil trebuie să se situeze mai sus sau mai jos de prețul care ar fi rezultat în mod liber, la piață.

One thought on “Lecție de ‘antreprenoriat’ politic cu un taximetrist

  1. „nu sugerez in nici un fel că prețul de 2 lei/km noaptea e unul incorect.”

    Evident, tu sugerezi doar ca ar trebui sa aflam care e pretul! Care pret nu se poate afla decat in cadrul pietei. Care exclude interventionismul. Care interventionism inseamna abolirea pretului.

    Bun, intrebarea e: poate „economia” singura, sa dea raspunsul la intrebarile: ce e de preferat intre cele 2 tipuri de antreprenoriat (politic sau economic) si de ce? Asta ca sa aflam la ce e buna economia, care sunt limitele ei si de ce, in opinia mea, ea trebuie incadrata firesc multidisciplinar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *