Jesus Huerta de Soto: “Aboliţi Banca Centrală!”

Profesorul Jesus Huerta de Soto a sustinut dupa cum stiti, o serie de conferinte in Romania (doua la Bucuresti si una la Iasi) saptamana trecuta. Nu sunt multe de zis despre conferinte in sine, desi m-as opri putin asupra celei la care am si participat, in Aula Magna-ASE. Probabil ca, cel mai potrivit ar fi sa citim tratatul pe care l-a lansat aici, si anume „Moneda, creditul bancar si ciclurile economice„. Apropo, el se poate lectura integral in limba romana pe site-ul Institutului Ludwig von Mises Romania.

Trei idei de retinut din prezentarea lui Huerta de Soto de la ASE:

1. socialismul este o imposibilitate. Abolirea proprietatii private si nationalizarea tuturor factorilor de productie a insemnat practic abolirea unor legi fundamentale ale economiei; imposibilitatea rezulta din absenta calcului economic. Interesant este de studiat si imposibilitatea naturala a socialismului pe filiera Hans Hermann Hoppe, care demonstreaza in termeni de proprietate, de ce socialismul este o contradictie.

2. rezervele fractionare viciaza circuitul bancar. Prin sistemul de rezerve fractionare, bancile centrale determina multiplicarea banilor in circuitul bancar, fapt care pe termen lung induce o euforie generala manifestata prin expansiunea creditului si cresterea preturilor. Murray Rothbard explica pe indelete mecanismul rezervelor fractionare si modul in care banca centrala creeaza practic bani din nimic.

3. criza actuala este o criza a statului. Euforia declansata de expansiunea creditului in SUA pe timpul lui Greenspan in calitate de guvernator FED s-a extins si in restul lumii, determinand o crestere nejustificata a masei monetare in mai toate tarile in care bancile centrale au manipulat grosolan dobanzile de referinta. Efectul de amplificare al crizei a fost sustinut de faptul ca foarte multe dintre tranzactiile globale se desfasurau in dolari. Avand in vedere teoria corecta despre rezervele fractionare,  putem spune ca actuala criza, nu este nimic altceva decat falimentul statului interventionist in sfera monetara, si nicidecum propaganda care se face astazi in sensul (vezi Doamne!) „nemaipomenitei” exuberante irationale a gigantilor privati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *