‘Energia’ subvențiilor pune lacăt eolienelor românești

Un rezultat previzibil al eco-keynesismului și care se tot lăsa așteptat. Energia alternativă, ecologică – un produs al statului care cu greu rezistă fără subvenții. Mult lăudatele eoliene încep să-și arate roadele.

„Parcurile eoliene, pierderi de două miliarde de lei într-un an” (Digi24)

Morala ar fi că eficientizarea energetică nu poate veni înaintea existenței capitalului, sau înaintea puterii de cumpărare. E atât de simplu. Pentru mediu mai curat se plătește scump azi. Ce e de făcut? În nici un caz ce facem noi. Cea mai proastă idee e să taxezi populația și să acorzi subvenții escamotând în felul acesta adevăratul cost al bunurilor.

Dacă populația nu-și permite să plătească pentru megawattul produs de o eoliană, subvenția nu va face decât să politizeze producția, făcând-o astfel vulnerabilă la orice decizie politică care restabilește prioritățile în materie de buget. Dovadă este ce se întâmplă azi cu eolienele.

Concluzia: bunuri de o calitate superioară nu vom avea decât dacă putem economisi suficiente resurse pentru ele, dacă putem deci calcula și previziona un pic zilele mai negre. Pentru o mașină mai bună, cu un consum mai redus, trebuie să economisim. Pentru un frigider, aragaz, aspirator sau orice altceva mai eficient, la fel.

Pentru asta trebuie să lăsăm puțin deoparte damful de ignoranță sau de naivitate în materie de legi de bun simț ale economiei și în fond, ale cooperării sociale. Timpul inovației și al eficientizării nu-l putem scrie cu pixul pe un HG, el trebuie să-și facă apariția oarecum organic. A-i forța ‘nașterea’ înainte de vreme nu e doar o lovitură meschină în plexul celor ce, naivi, s-au apucat de astfel de investiții (desigur, excepție face aici clientela politică, o adevărată comunitate la noi) ci și blocarea unor resurse importante ce ar fi putut rezolva alte probleme, mai urgente poate. Dar când urgența economică devine competență politică, ne putem aștepta la orice.

Sfat: Keep calm and study economics

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Infografii/CIFRA+ZILEI+Parcurile+eoliene+pierderi+de+doua+miliarde+de+lei+i

O selecție actualizată de știri pe aceeași temă mai poate fi consultată aici:
http://www.energyreport.ro/index.php/2013-energie-regenerabila/2013-stiri-energie-regenerabila/2013-energie-solara-eoliana

One thought on “‘Energia’ subvențiilor pune lacăt eolienelor românești

  1. Subventiile acordate producerii de energie din surse regenerabile ar trebui sa fie proportionale cu scăderea costurilor legate de poluare. Deci nu e neapărat o tampenie sa subvenționezi un domeniu. Noi oricum suntem taxati pentru cei care se imbolnavesc din cauza poluarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *