Atenție: Se cântă!…prohodul concurenței libere

Bogdan Chirițoiu:

Au avut loc discuţii privind preţul carburanţilor, în cadrul unor întâlniri între Ministerul Economiei şi companiile petroliere. S-a discutat o formulă care a rezultat din contactele acestea, e o formulă care există în câteva state din Uniunea Europeană şi în Croaţia, care va deveni membră UE. Trebuie să găsim o plafonare a preţului, în funcţie de o formulă care ţine de contractele internaţionale.

Înțelegeți cum stă treaba? Adică, după ce statul creează acest cartel al petroliștilor, brusc îi este teamă de creșterile de preț practicate de cartel. Președintele CC nu pare să știe că întotdeauna cartelul de stat determină o creștere a prețurilor, problema nefiind plafonarea prețurilor, ci eliminarea cartelului prin privatizarea resurselor de petrol din subteran. Aceasta este modalitatea prin care se poate acționa în sensul stimulării concurenței.

Prețurile nu se formează, dragi CC-iști, funcție de formulele puse la dispoziție de inginerii economiști. Prețul este o confirmare a faptului că benzina are o anumită valoare pentru consumatori. Sistemul de prețuri la benzină ne arată în primul rând că această resursă este rară, și că alocarea ei se realizează prin racordarea la cele mai urgente dintre nevoile consumatorilor. Dacă cererea pentru benzină crește, atunci și prețul ei va crește, deoarece producătorul își ajustează structura producției. Concurența este de natură să scadă prețurile, prin aceea că fiind mai mulți ofertanți pe piață care se „luptă” pentru capitalul consumatorilor, aceștia din urmă au teoretic și practic la îndemână mai multe opțiuni.

Sigur că pe o piață a petrolului cum este cea globală, în care statul deține (în mod agresiv, adică prin confiscare) resursele de petrol și gaze, și în care alocarea lor se decide deseori cu tancul lângă camera de negociere, este puțin probabil să vedem prețuri reale, consumatori satisfăcuți și concurență. Astfel de născociri birocratice – formulele de calcul a prețului la carburanți – nu sunt decât elemente-cheie cu care, zic eu, că se negociază dur în campaniile electorale ce bat la ușă în aceste zile. Mai concret, statul își amenință propriul cartel că va plafona prețurile cu o formulă, dacă acesta nu se va arăta deschis la inițiativele politice ale partidelor,”proprietarii” de facto, ai resurselor de petrol din subteran. Este cel mai de bun simț raționament care se poate face, urmărind această problemă.

Resursele de petrol și gaze sunt dintotdeauna aflate în „proprietatea” statului pentru că, așa cum știm, ele joacă un rol foarte important în obiectivele militare ale acestuia.  Nu le vor privatiza în vecii vecilor, deoarece asta ar însemna ca întreaga cantitate disponibilă să se utilizeze strict pentru nevoi private/comerciale. Iar dacă le vor privatiza, vor avea oricând un instrument colateral prin care planul naționalizării în caz de conflict militar să le fie la îndemână.

Cei care boicotează benzinarii, și au senzația că problema începe de la pompă, sunt naivi. Bine ar fi să se uite din când în când în ce misiuni sinistre pleacă președinții și prim miniștrii statelor lumii acesteia. Înțelept ar fi să observe faptul că, cantitatea de petrol disponibilă ca rezervă mondială nu este dedicată exclusiv utilizării private, ba dimpotrivă este rezervată pentru canalele politico-militare (unde includ și companiile mai mult sau mai puțin private care sunt un soi de scut, pentru a menține aparențele unei alocări private). Vreți benzină mai ieftină? Uitați-vă la cine creează carteluri și la cine administrează resurse ineficient.

Pe de altă parte, nu vi se pare ușor dubios faptul că se vorbește doar despre prețul la benzină, dar nu se spune nimic despre prețurile la energie electrică, căldură și transport public care cresc an de an? Sau despre companii de stat cu pierderi ce primesc subvenții constant sau le sunt șterse datoriile? Oare ce șanse are concurența liberă într-o lume de acest tip? Eu zic că trăim zilele în care se cântă prohodul concurenței libere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *