1 litru de benzină, 3 RON?!

Discuțiile din ultima vreme referitoare la prețul carburanților arată din nou cât de slab sunt pregătiți la economie, guvernanții și unii ziariști. Toți sar mirați de creșterea prețului, dar nimeni nu-și pune problema ponderii taxelor în litrul de benzină. Să ne înțelegem, unicul motiv pentru care nu putem cumpăra benzina cu 3 lei litrul este povara fiscală. Reamintesc că nivelul tuturor taxelor incluse în prețul final al unui litru de benzină este de 50%. Nu există alte explicații pentru reacția oamenilor la acest preț.

E foarte important de știut faptul că, în ciuda declarației de mai jos, consumatorul de carburant nu este revoltat de această ușoară creștere recentă a prețului, cât de prețul per ansamblu pe care trebuie să-l plătească. Este prea puțin importantă ultima scumpire a carburanților, cât prețul final, la pompă. Mai mult, nu multă lume știe foarte bine ce pondere au taxele în prețul carburanților, sau care este procesul prin care carburanții ajung la benzinărie cu un anumit preț. Important este deci prețul final.

Dacă „drepturile” guvernului ar fi eliminate sau măcar reduse din litrul de benzină, mâine toată lumea ar putea beneficia de carburanți mai ieftini. Adică, s-ar termina cu orbecăielile penibile ale tuturor „experților” despre misterioasele cauze externe care influențează prețul carburanților. De aceste cauze ne vom preocupa atunci când prețul va fi „eliberat” de „sarcinile” actuale, care nu fac decât să diminueze cantitatea de bani din buzunarul nostru și să scurteze sau chiar anuleze posibilele excursii pe care cu toții ni le programăm. Abia atunci merită să purtăm o discuție despre cauzele externe. Este cea mai simplă și benefică măsură care poate fi luată, alternativa fiind orbecăiala prezentă.

Așa că soluția e mult mai simplă: eliminarea taxelor incluse în prețul carburanților. Este unica intervenție care ar putea demonstra un real interes pentru bunăstarea consumatorilor.

Mai jos, declarația lui Emil Boc.

Acum vrem să lămurim un lucru: s-a spus că această majorare a preţului la carburanţi se datorează poverii fiscale pusă de către Guvern pe umerii Petromului şi a celorlalte companii. Din analizele efectuate rezultă foarte clar că, în preţul carburanţilor, ponderea taxelor este, pentru anul 2010, de 49.8%. Iar pe parcursul anului ponderea taxelor în preţul final al carburanţilor a scăzut de la 52,5% cât era la începutul anului la 49,8% la sfârşitul anului, asta în condiţiile în care s-a majorat TVA-ul în anul 2010. Deci nu se poate justifica creşterea preţului la carburanţi pe seama poverii fiscale impuse de Guvern. Repet, ponderea obligaţiilor fiscale, ponderea taxelor este de 49,8% din preţul carburanţilor. Deci nu se poate justifica această creştere pe sarcinile fiscale”

2 thoughts on “1 litru de benzină, 3 RON?!

  1. Pai statul social din ce sa mai ia bani daca elimini taxele din carburanti? De unde sa mai vina la buget pe care sa ii fure baietii si fatucil din politica? Cum sa mai cresti statul si sa mai angajezi rudele si amantele daca nu sunt bani la buget?

  2. statul sub forma pe care o cunoastem trebuie sa dispara, pentru a face loc unei dezvoltari durabile. in forma actuala, forma mostenita din perioada predecembrista, statul se comporta ca un hub de putere. la centru se duc toti banii, de la centru vin directivele si banii. ia sa se schimbe roata: fiecare subdiviziune regionala sa isi poarte singura de grija (in stilul land-urilor sau a state-lor), iar un consiliu al acestor regiuni sa fie statul.
    ne lamentam ca statul nu face, statul nu drege. ca orice sistem, statul o sa traga cat mai mult pentru sine. trage pana e constrans sa nu mai traga. daca ar fi puterea cat mai jos, atunci lumea s-ar putea uni mai usor pentru scopuri comune. acum, cand se ajunge la un miting, singurul lucrul care ii uneste pe oameni este nemultumirea si dorinta de mai bine. in rest, doleantele sunt diferite, motivele sunt diferite. iar asta inseamna dezbinare, iar dezbinare=slabiciune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *